Toneelvereniging UNEA
Het ontstaan van UNEA vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de Rederijkerskamers. Rederijkerskamers werden opgericht in de 13e eeuw in Noord Frankrijk en heel langzaam kwam deze kleinkunst naar noord Nederland. De rederijkers schreven en bevorderden de burgerlijke poëzie, de toneel en zangkunst.
De meeste rederijkerskamers zijn tegenwoordig gezelligheidsverenigingen. In het noorden van Nederland is er nog steeds een levendige cultuur binnen de rederijkerskamers.
In de periode rond 1935 was er in Schoonloo en omgeving weinig vertier waardoor het idee ontstond om iets soortgelijks op te richten. Zo ontstond de toneel vereniging UNEA (Uitspanning Nut en Arbeid) te Schoonloo.
Er kwam een bestuur H. Beijering – voorzitter, J. Veldhuis – secretaris en G. Hadders – penningmeester en er werd een reglement opgesteld.
Er traden leden toe te weten: de heren R. Hendriks, H. Seuninga, G. Willms en G. Schuring en de dames: H. Willms, W. Beijering, A. Hadders, A. Schuring en J. Veldhuis.
Leider: De heer Schut uit Assen. Als ere lid trad toe Jac Sijbring.
In deze periode werden afzonderlijke uitvoeringen gegeven voor kinderen, ongehuwden en gehuwden. Als afsluiting werden er enkele voordrachten gegeven.
Op 20 maart 2010 vierde UNEA haar 75 jarig bestaan. Regisseur en spelers hadden een totaal verzorgde avond in elkaar gezet en als rode draad voor de avond werd er een bestuurvergadering opgevoerd.
Met medewerking van Martijje Wisselink werd een nieuw dorpslied bedacht. Aan het slot van de avond werd het lied door alle spelers gezongen.
Spelers waren die avond: Miranda Jansen, Corine Bliekendaal, Roel-Poppe Lubbers, Anton Bardie, Annie Venekamp, Albert Schuiling, Jessica Brouwer, Tina Ruiter, Ronnie Meek, Klaas Lindeboom.
Regisseur: Rolf Muggen,
Grime: Ina Reinders en Wilma Kiers
Souffleuse: Annie Venekamp
Crew: Eddy Barelds, Marco Bugel en Martijje Wisselink
Binnen de groep enthousiaste spelers is de afgelopen jaren een gevoel ontstaan dat er misschien wel meer mogelijk was dan alleen het opvoeren van een blijspel of komedie. Zo werd in het kader van het dorpsfeest 2008 een voorstelling voor de kinderen verzorgd “Cowboy Harry en de goudklomp” en op de feestavond van de Belangenvereniging in 2010 werd een “moordspel” opgevoerd. Hier moest het aanwezige publiek zelf de “moordenaar” ontdekken. Mede door de goede reacties en het plezier om dit soort vermaakt te organiseren wordt het nieuwe motto voor de komende jaren: ‘meer afwisseling en variatie’.
Dorpenlied, In het dörp hier is altied wat te proaten
Refrein:
In het dörp hier is altied wat te proaten
In het dorp holdt wij alles in de gaoten
De rust en de ruumte is nargens zoas hier
Wij organiseert en zörgt saomen veur vertier
Elk hoes, elk meèns hef zien eigen verhaol
Wij holdt van dit dörp, wij holdt van dit dörp
De meensen, het leven en de taol
Couplet 1:
Alles giet zien gang
(en) der is altied wel wat
De ien hef altied schik
En een aander mostert wat
He`j t al heurd
Die vrouw die woont allent
Heur man is bij heur weg
Zij har een neie vent
Couplet 2:
Toeristen in het bos
Of fietsers drök op pad
Ze komt hier graog even kieken
Vanoet de grote stad
De kroeg of de manege
De feesttent op de brink
Wij kent de plekkies hier
As wij een pilsje drinkt
Couplet 3:
Bin je eigenwies
Of wil je nooit eens wat
Dan bin je beter af
In een hiele grote stad
Wa`j der ook van vindt
Het is hier prachtig, echt
Dit dörp dat is van oes
Wij gaot hier nooit meer weg
Toneel en Theatervereniging UNEA Schoonloo Brengt Geslaagde Opvoering van "De Ingebeelde Zieke" van Molière
Toneel en Theatervereniging UNEA Schoonloo heeft afgelopen weekend weer een succes geboekt met een uitvoering van de Franse toneelschrijver Molière. Dit keer de klassieker "De Ingebeelde Zieke".
De voorstellingen, die plaatsvonden op 5, 6 en 7 juli juli op het openlucht en Amfitheater de Strubben in Schoonloo, trok weer een enthousiast publiek en kregen lovende kritieken.
Met uitzondering van de zaterdagavond in verband met het slechte weer en de voetbalwedstrijd van Nederland/Turkije was de tribune goed bezet.
Onder de bezielende regie van Jack Lok alsook de scriptbewerking brachten de spelers een humoristische en scherpzinnige vertolking van het tijdloze stuk.
"De Ingebeelde Zieke", geschreven door de beroemde Franse toneelschrijver Molière, vertelt het verhaal van de hypochonder Argan, die zich voortdurend zorgen maakt over zijn gezondheid en zichzelf omringt met kwakzalvers en pseudo-dokters.
Het stuk, dat zowel komisch als kritisch van aard is, houdt de medische praktijken en de menselijke dwaasheid een spiegel voor.
Ook de samenwerking met muziekvereniging Crescendo uit Grolloo een welkome en zeer geslaagde aanvulling!
De opkomst en de reacties van het publiek waren heel positief en complimenten als het complete plaatje, goede samenwerking en goed spel, mooie acteurs passend decor en kostuums werden in dank aangenomen.
Iedereen, ook de nieuwe spelers van UNEA Schoonloo zijn trots dat we deze klassieker naar Schoonloo hebben kunnen brengen en kijken uit naar onze volgende productie."
De vereniging wil graag iedereen bedanken als ook de sponsoren die deze productie mogelijk heeft gemaakt, van de cast en crew tot de vrijwilligers achter de schermen en het ondersteunende publiek.
De succesvolle opvoering van "De Ingebeelde Zieke" onderstreept wederom het belang van lokaal theater en de rijke culturele traditie van Schoonloo.
Toneel en Theatervereniging UNEA Schoonloo kijkt uit naar toekomstige opvoeringen en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan hun volgende evenementen.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten via onze website en sociale media.